Twiittaa aiheesta / Jaa Facebookissa

Kuskaan, kaapitan ja kokkaan turhia kuormittamatta

Hyvinsyöjän hiilijalanjälkeen vaikuttaa mistä, miten, milloin ja mitä ruokaa hankitaan, miten sitä säilytetään ja miten se valmistetaan. Hyvällä tiellä ollaan, kun Hyvinsyöjän ruoalla on lyhyt tuotantoketju takanaan, sesonkivainu toimii, kasvissuhde kukoistaa ja roskis on paastolla.

Vähiten ilmastoa kuormittaa ruokajonka tuottamiseen tarvitaan vähän energiaa. Sellaista ruokaa ovat esimerkiksi sienet, luonnonmarjat, juurekset, riista ja luonnonkalat. Kaikki hiili-alkuinen ei ole pahasta. Ruoassa itsessään on sitoutuneena hiiltä hiilihydraateiksi, jotka ovat elintärkeitä ravintoaineita. Kasvisruoka sisältää runsaasti hiilihydraatteja, mutta sen tuotanto aiheuttaa yleensä vain vähän päästöjä.

Ruoan ilmastovaikutus ei pääty kaupan hyllyyn, maatilan portille tai metsään vaan jatkuu kotikeittiöön asti. Ostopäätöksen tehtyäsi sinä vaikutat eniten. Polkupyörä tai omat jalat voi olla toimiva keino pienten ruokamäärien kuljetukseen. Jos polttomoottorikyyti on tarpeen, hae aina riittävän kokoinen satsi kerralla talteen.

Kasvipohjainen ruoka vaatii vähemmän kylmäsäilytystä kuin eläinperäinen. Kun pitää säilyttää kylmässä, on jääkaapissa 5 astetta, vihanneslaatikossa 8 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Ota pakasteet ajoissa sulamaan jääkaappiin, se rakastaa niiden viilentävää vaikutusta ja vähentää energiantarvetta.

Myös ruoan valmistuksessa voi säästää ympäristöä. Mikroaaltouuni vie vähiten energiaa ja liedellä paistaminen vähemmän kuin uunissa valmistaminen. Kuumenna vesi vedenkeittimellä vaihteeksi lieden sijaan.

Keskustele aiheesta ja jaa Hyvinsyöjän vinkkejä Facebookin Syödään yhdessä -ryhmässä.